Jobbar du på en sån där marknadsavdelning som har obegränsat med budget och kan köpa in hur mycket plåtningar och filmande som helst? Skönt, skippa den här guiden. För resten av er som är kvar - Har du gjort några år på marknadsavdelningen så vet man frustrationen när bildbanken sinar. "Vi har inte nog med videor för vår Instagram" har väl yttrats några gånger i olika variationer.
Löften om vad AI kommer kunna att göra har ju varit många, att det ska assistera varenda del av ens vardag och optimera varje enskild minut. Men många tycker det är svårt att konkret få ner tydliga arbetsflöden för hur AI kan bli en del av vardagen och faktiskt hjälpa. Speciellt när det kommer till något annat än textgenerering, till exempel vad som gäller för bild och video.
Här är en guide för hur du kan använda AI för att dryga ut er bildbank och skapa nytt innehåll:
Eftersom vi ska jobba med material ni redan har kan man ju lika gärna använda det som "har gått bra". Hur vet man det då? Om vi undviker att djupdyka allt för djupt i "mäta effekten av din kommunikation"-diskussionen så kan en bra start vara att se över era sociala kanaler.
OBS: Det här steget är inte nödvändigt - du kan använda vilka bilder som helst. Men det är ju kul att använda innehåll som har data som visar att det är bra, och skapa ännu mer på samma tema.
Nästa steg blir att börja använda en AI-model som kan tolka bilder och skapa nya variationer baserat på din prompting. Jag har testat Ideogram ett tag nu och tycker det är väldigt bra plattform. Såklart utifrån resultatet men också att det är enkelt att använda och prislappen är hanterbar för de flesta.
"Prompt/prompta" = En textinstruktion som ges till en AI för att styra den att generera specifikt innehåll eller utföra en viss uppgift.
Så gå till Ideogram.ai och skapa ett konto. Sen när det är klart möts du av ett textfält där din prompt ska gå in. Klicka på textrutan så expanderar fältet och du får tillgång till hela verktygslådan i plattformen.
Ideogram har en ”Upload image” knapp som gör att du kan ladda upp din bild. Därefter kan du via knappen ”Remix” automatiskt generera en prompt samt välja hur mycket din originalbild ska väga in när den ska generera en ny, på en skala 1-100 ”image weight”.
Om du gör det här med en riktig bild så är ett tips att markera läget ”Realistic” så den genererar en fotorealistiskt bild. Du har även några fler verktyg för att justera bilden, men att sätta Image Weight och leka runt med prompten är en fin start!
”Bild-prompta” är en sån där grej som lever mellan konst och vetenskap i vad bästa utförande är. Och alla de olika generativa AI-plattformarna skapar olika metodiker och dokumentation för hur man ska använda just deras plattform på bästa sätt.
Tips: Addera nån plattform som GPT, Claude eller vad du använder för att skapa dina promptar och justera den som Ideogram automatiskt skapar.
Jag har skapat Custom-chattar som har koll på några olika AI-plattformars dokumentation. Om du ska pyssla med det här över tid rekommenderar jag verkligen att du gör detsamma. Plattformarna har oftast speciella begrepp och verktyg som är unika för dem. Om du till exempel skapar en Custom GPT som har tillgång till Ideograms dokumentation så kan den formulera din prompt med rätt ord och begrepp, så blir det prima ballerina från start.
Så när du har en egen GPT igång, eller bara klistrar in dokumentationen i chatten så kan du sen kopiera över den auto-genererade prompten och be GPT justera den med ändringar du vill ha.
Färdigt CustomGPT för Ideogram - Länk till GPT
Klistra tillbaka den nya prompten med dina justeringar och klicka på ”Remix”, så arbetar Ideogram fram ett gäng variationer av din bild som du kan jobba vidare med.
Tips: Om du inte riktigt vet än vad för justering du vill ha på din bild kan du helt enkelt be GPT skapa en prompt för ett Bild-AI där du vill ha en alternativ version av bilden och ladda upp instruktionen tillsammans med bilden.
Tips: Innan vi flyttar över bilden till Runway för att skapa videor så gör vi en sista koll på bilden. Finns det detaljer eller små justeringar som vi vill göra med den? Byta färg på klädesplagg, addera moln i himlen eller några maffiga berg i horisonten? För sådana grejer tycker jag det är enklare att ta in bilden i Photoshop och använda den inbyggda AI-funktionen Adobe har som enkelt hjälper oss att justera sådana saker.
Till exempel så blev hennes sko lite konstig, perfekt sak att markera i PS och be om variationer.
När du har en bild du gillar så kan vi ta det här ett steg längre, och skapa videor enkelt baserat på den bild du nu har skapat. Runway är väl i skrivande stund i alla fall den plattform som ligger längst fram när det kommer till Generativ AI med fokus på video.
Så, skapa upp ett konto på Runwayml.com, det är typ samma pris som på Ideogram även här. Runway har ett gäng olika verktyg för att skapa content men deras flaggskepp är Gen-3 Alpha som vi ska använda för detta. Så se till att det är den modellen du använder, alt Gen-3 Alpha Turbo.
När du har ett konto och kommit igång med Runway så väljer du Image to Video, alt Gen-3 så borde du sen komma till en vy där du kan ladda upp din nya bild. Klicka på ”Upload” och leta fram din bild som du ladda ner från Ideogram. Under bilden så får du lägga in din prompt som nu gäller för att skapa video då. Här tycker jag definitivt att du ska använda Runways dokumentation för att skapa din prompt, då video är mer avancerat och Runway har många sätt du kan justera din video med din prompt. Så generara en prompt med hjälp av en custom-gpt åter igen och klistran in den i textfältet i Runway. Kom ihåg att även ladda upp bilden när du ber GPT att skapa prompten så att den vet vad för material ni pratar om.
Färdigt CustomGPT för Runway Gen3 - Länk till GPT
Du kan sen välja om bilden du laddade upp ska vara första som syns eller sista, samt om du vill ha en 5 eller 10 sek video. Enklast är att börja med 5 och bli varm i kläderna. Klicka sen på Generate!
AI:s begränsningar: Var medveten om att AI fortfarande kan ha svårigheter med detaljer som fingrar, händer och ansikten. Tänk på detta när du väljer grundmaterial.
Transparens: Var öppen med att materialet är AI-genererat när du publicerar. Det bygger förtroende och kan skapa intressanta diskussioner.
Experimentera: Prova olika inställningar och prompter för att hitta de bästa resultaten för ert varumärke. Dela tips, verktyg och prompter mellan kollegor.
Blanda innehåll: Använd AI-genererat material som ett komplement till, inte en ersättning för, autentiskt innehåll.
Varumärkesanpassning: Se till att de AI-genererade bilderna och videorna stämmer överens med er varumärkesidentitet.